Fjerne og behandle træler

Træler kan vanligvis behandles effektivt ved å lindre symptomene, fastsette de underliggende årsakene til mekanisk belastning og gi råd om riktig fottøy, regelmessig fotpleie og behandling av tørre føtter og fjerning av træler.

Forebyggende pleie omfatter valg av riktig fottøy. Sko med effektiv fotbuestøtte og støtdempende gummisåle reduserer risikoen for å utvikle træler. God og regelmessig fotpleie kan også redusere risikoen for å utvikle træler og ubehag. Beskyttende og lindrende pleie omfatter fukting og polstring av trælet hud. Regelmessig bruk av fuktighetskrem bidrar til å holde trælet hud myk og fuktig.

Fjerning av træler

Debridering (fjerning av træler) jevner ut hudoverflaten og reduserer fortykkelser og unormal trykkfordeling. Litt av trælen blir igjen for å beskytte det benete området.

En ortose endrer fotmekanikken ved å korrigere funksjonsproblemer eller omfordele kroppsvekt. Målet med en ortose er, i likhet med enkelte andre behandlinger av træler, å redusere trykk og friksjon og la huden få hvile.

Varmt fotbad før trælene fjernes

  1. Fyll et kar med 12–15 cm varmt vann og tilsett 2–3 spiseskjeer fotbadprodukt. Du kan også bruke 1/4 kopp hvit eddik. Rør om i vannet med hånden, sett på litt musikk og plasser føttene i oppløsningen i 10–15 minutter.
  2. Ta føttene opp av vannet og tørk dem grundig med et håndkle. Pass på at området mellom tærne også er tørt. La føttene lufttørke i noen minutter.
  3. Undersøk føttene nøye og se etter træler eller andre områder med veldig tørr hud. Skrubb området forsiktig med den flate delen av en pimpstein eller fotfil i sirkelbevegelser for å eksfoliere træler og død hud. Bruk pimpstein opptil to ganger i uken til trælene er borte.
  4. Smør begge føttene med fuktighetskrem/fotkrem umiddelbart etter eksfoliering. Gjør dette to ganger daglig over hele foten, også på oversiden. Bruk en krem som inneholder melkesyre eller karbamid; disse stoffene fukter og bidrar til å fjerne tørre, døde hudceller.
  5. Smør på et fuktighetsgivende og eksfolierende produkt hver kveld før du legger deg. Ta på bomullssokker. Vask av produktet neste morgen.