Hva er fortykket hud og hælsprekker?

Vi bruker føttene fra vi står opp til vi legger oss om kvelden. Føttene brukes hele tiden. Vi står, går, trener, handler osv. Gjennomsnittlig bruker vi føttene ca. seks timer hver dag. Personer med arbeid som krever at de står mye, står oppreist i opptil ti timer hver dag. Selv om føttene våre må tåle mye, glemmer eller forsømmer vi ofte å pleie dem.
Hva er en træl?

En træl er et diffust område med hard hud som har en forholdsvis jevn tykkelse, og den har ikke noen tydelig kant. Huden er grov og misfarget, og fargen varierer fra hvitt til grått, gult eller brunt. Træler utvikler seg som regel på tåballene og rundt hælen, men kan også oppstå i håndflatene og på knokene.

Træler kalles også hudfortykkelser. I dermatologien kalles træler iblant hornhud eller tyloma. En træl er et lite område med fortykket hud. Den oppstår på grunn av vedvarende friksjon, trykk eller annen fysisk eller kjemisk irritasjon. Træler dannes på grunn av mild, repeterende skade som forårsaker økt cellevekst i overhuden (hudens ytterste lag). Dette skaper en lokal hevelse i huden i form av økt vev. Noe som igjen fører til et hardt, fortykket område med døde hudceller i det øverste hudlaget. Træler har som funksjon å beskytte underliggende vev.

Træler kan dannes over alle benete fremspring. Træler forekommer oftest på hendene og føttene. Tåballene, hælen og undersiden av stortåen er ofte rammet, men træler kan oppstå overalt.

være irriterende, men kroppen utvikler dem faktisk for å beskytte sensitiv hud. Selv om træler typisk er godartede, kan trykk eller friksjon forårsake smerte. Har du træler på føttene, forsterker sko med tynne såler eller høye hæler ubehaget. Hvile lindrer plagene. Træler er mer vanlig hos kvinner enn hos menn.

Træler gjør som regel ikke vondt og kan faktisk være gunstig for enkelte idrettsutøvere. Boksere og kampsportutøvere bygger for eksempel opp træler i hendene for å tåle mer smerte fra støt. For dansere kan træler gjøre det enklere å ta piruetter.

Forskjellen mellom træler og liktorner

Liktorner og træler blir ofte sammenblandet. Træler er flate, misfargede fortykkelser i huden og gjør som regel ikke vondt. De kan imidlertid være skjemmende og forårsake ubehag. Særlig når en træl er kjegleformet og trenger ned i det dypere hudlaget, slik at det oppstår smerte ved trykk. Slik hornhud kalles en liktorn. Liktorner er små, runde hudfortykkelser som ofte utvikler seg på oversiden og på siden av tærne eller på fotsålene. Træler er større enn liktorner og har ikke en så tydelig kant.

Bruk av sko som ikke passer, kan forårsake liktorner – for store sko kan gjøre at foten sklir og gnisser mot skoen. Noen typer sko kan også skape for stort trykk mot et område av foten – for eksempel høyhælte sko som klemmer sammen tærne. Liktorner kan også være et symptom på andre fotproblemer som ilke eller hammertå.

Hvordan dannes træler?

En rekke indre og ytre faktorer kan føre til det danner seg træler. Ytre faktorer har sammenheng med at huden gnisser mot noe – et ben, en sko eller bakken. Det kan for eksempel være sko som ikke passer. Sko som er for små eller for trange, eller som har for liten tåboks, kan føre til træler. Det samme kan skje hvis du går barbent, bruker sko med tynne såler, går med høye hæler, bruker tykke sokker eller sokker med sømmer ved tærne. En annen årsak til træler kan være at du står mye. Du kan også få træler hvis du ofte holder gjenstander som en hammer eller racket. Idrettsutøvere utvikler træler på grunn av repeterende bevegelser og trykk mot samme sted.

Indre faktorer som kan forårsake træler, er dårlig fotmekanikk eller unormal gange, overvekt, tørr hud, redusert fettlag (eldre har mindre fettvev i huden) og forskjellige misdannelser i føttene. Ettersom trælet hud er tykk, er den ofte mindre følsom for berøring enn huden rundt.

De fleste træler er ufarlige og krever ikke diagnostisering eller behandling, men i noen tilfeller bør man oppsøke lege. Træler diagnostiseres basert på resultater fra en klinisk undersøkelse. Stedet og egenskapene til lesjonen noteres, og det aktuelle området berøres for å kjenne om det er et utstående ben under huden. Røntgenstråling kan benyttes for å undersøke den underliggende benstrukturen for å finne ut om den er årsaken til trælen.

Legen vurderer området for å finne ut om det er noen medvirkende faktorer som fottøy, repeterende aktiviteter, sykehistorie eller tidligere kirurgi inne i bildet. Fotmekanikk kan evalueres ved å observere pasientens gange. Identifisering av en underliggende kilde til økt mekanisk belastning mot den aktuelle kroppsdelen kan påvirke trælens behandlingsforløp.

Træler som utvikler seg på den vektbærende delen av forfoten og blir ekstremt smertefulle, kan diagnostiseres som intraktabel plantar keratose. Hos noen pasienter er smerten konsentrert i den sentrale kjernen av én enkelt træl, mens smerten hos andre er mer diffus i hele den vektbærende delen av forfoten. Andre tilstander som kan ligne træler, er vorter, svulster i huden og underhudsvevet og reaksjoner på fremmedlegemer som er innkapslet i huden (f.eks. en treflis eller et glasskår). Genetiske og metabolske hudsykdommer kan også danne hudfortykkelser som forveksles med en træl.