Fotproblemer

De fleste tenker ikke så mye på føttene sine før de begynner å gjøre vondt eller skape problemer. Fotproblemer kan oppstå etter lange handlerunder eller når du har stått og gått mye på jobben. Høye hæler, nye sko eller nye aktiviteter kan også skape fotproblemer.
Det finnes mange former for fotproblemer:
 • Fotsmerter (generell smerte i foten)
 • Fotbuesmerte (smerte under fotbuen)
 • Smerte i tåballene
 • Metatarsalgi (en dyp skade i fettputen under hælen eller tåballene)
 • Hælsmerte
 • Hælspore (unormal benutvekst på undersiden av hælen)
 • Smerte i ytterkanten av foten
 • Hovne føtter
 • Hovne føtter i svangerskapet
 • Såre føtter
 • Brennende, varme føtter

 

Når vi blir eldre, opplever vi fotsmerter oftere.

Det naturlige fettlaget på fotsålene blir tynnere, og føttene blir bredere og flatere. Huden på føttene blir også tørrere. Fotsmerter hos eldre kan også være et første tegn på leddbetennelse, diabetes eller sirkulasjonssykdom.

Kvinner er mer utsatt for alvorlige fotsmerter enn menn, noe som trolig skyldes bruk av sko med høye hæler. Alvorlige fotsmerter er en viktig årsak til generell uførhet hos eldre kvinner. Gravide har økt risiko for smerter i føttene på grunn av vektøkning, hovne føtter og ankler og frigjøring av visse hormoner som gjør leddbåndene slakkere.

Fotsmerter

Føttene bærer rundt på deg hele dagen, hver eneste dag. Du tenker kanskje ikke så mye på føttene dine før de gjør vondt. Og når de gjør vondt, vil du ha noe som lindrer. Det vanligste symptomet på fotsmerte er en vond, dump, verkende eller brennende fornemmelse i føttene. Du kan også oppleve at føttene blir slitne, tunge og hovne.

For å få riktig behandling må du vite hva problemet er. Fotsmerter er generell smerte i foten. Det første du må finne ut, er hvor smerten er lokalisert. Hvis du vet hvor smerten er lokalisert, vet du hva slags problem det dreier seg om:

 • Fotbuesmerte (smerte under fotbuen)
 • Smerte i tåballene
 • Metatarsalgi (en dyp skade i fettputen under hælen eller tåballene)
 • Hælsmerte
 • Hælspore (unormal benutvekst på undersiden av hælen)
 • Smerte i ytterkanten av foten
 • Hovne føtter
 • Hovne føtter i svangerskapet
 • Såre føtter
 • Brennende, varme føtter
Fotbuesmerte

Fotbuesmerte er et begrep som beskriver symptomer som oppstår i fotbuen. Når en pasient opplever smerte i fotbuen, har han/hun som regel en betennelse i bløtvevet i midtfoten. Fotbuen består av en stram vevsremse kalt plantar fascia, som forbinder hælbenet med tærne. Denne vevsremsen er viktig for riktig fotmekanikk og overføring av vekt fra hælen til tærne. Når vevet i fotbuen blir irritert og betent, kan selv enkle bevegelser gjøre vondt.

Smerte i fotbuen kalles plantar fasciitis og kan ramme hælen, fotbuen eller begge deler. Behandling består av hvile og uttøyning for å få fotmusklene til å slappe av. Opplever du vedvarende plantar fasciitis, bør du oppsøke lege, fotterapeut eller fysioterapeut.

Nedsunken fotbue, eller plattfot, oppstår når fotbuene blir flate (ofte når du står eller går) og skaper fotsmerter eller andre problemer. Plattfot kan behandles med skoinnlegg, skotilpasning, hvile, is, bruk av stokk/skinne eller fysioterapi. Iblant er kirurgi nødvendig.

Smerte i tåballene

Metatarsalgi, smerte og betennelse kan oppstå i tåballene. Sko som ikke passer, er den vanligste årsaken. Det kan også oppstå på grunn av anstrengende aktiviteter som løping eller hopping. På engelsk kalles dette også «stone bruise».

Behandling:

 1. Ta smertestillende midler.
 2. Legg på is og la foten hvile.
 3. Bruk komfortable sko.
 4. Bruk skoinnlegg som letter trykket mot tåballene.
Smerte i tåballene

Metatarsalgi. Smerte og betennelse kan oppstå i tåballene. Sko som ikke passer, er den vanligste årsaken. Det kan også oppstå på grunn av anstrengende aktiviteter som løping eller hopping. På engelsk kalles dette også «stone bruise».

Behandling:

 1. Ta smertestillende midler.
 2. Legg på is og la foten hvile.
 3. Bruk komfortable sko.
 4. Bruk skoinnlegg som letter trykket mot tåballene.
Stone bruise

«Stone bruise» er en dyp skade i fettputen under hælen eller tåballene. Det skyldes ofte støtskade, men kan også oppstå etter å ha tråkket på noe hardt. Smerten føles som om du tråkker på en småstein. Smerten forsvinner gradvis av seg selv.

Behandling:

 1. La foten hvile.
 2. Legg is på området.
 3. Ta reseptfrie smertestillende midler.
Hælsmerte

Hvis smerten oppstår i hælen, kan du ha en tilstand som kalles plantar fasciitis. Det er en irritasjon eller betennelse i den kraftige vevsremsen som forbinder hælbenet med tærne. Som regel gjør det mest vondt når du står opp om morgenen. Du kjenner det i hælen og fotbuen.

Behandling:

 1. La foten hvile.
 2. Gjør uttøyningsøvelser for hæl- og fotmusklene.
 3. Ta reseptfrie smertestillende midler.
 4. Bruk sko med god fotbuestøtte og dempende såle.
Hælspore

Hælspore er en annen årsak til fotsmerter. En hælspore er en unormal benutvekst på undersiden av hælen. Den kan oppstå når du bruker feil sko eller på grunn av unormal gange eller kroppsholdning, eller aktiviteter som løping. Tilstanden kan være smertefull når du går eller står. Mange har hælsporer, men de fleste opplever ikke smerte. Personer med plattfot eller høy fotbue er mer utsatt for å få smertefulle hælsporer.

Behandling:

 1. Bruk en tilpasset hælpute.
 2. Bruk et skreddersydd (ortopedisk) innlegg i skoen.
 3. Bruk sko som sitter godt og har støtdempende såler.
 4. Ta reseptfrie smertestillende midler.
 5. La foten hvile.
 6. Prøv fysioterapi. 

Har du fortsatt smerter, bør du rådføre deg med lege om medisinske prosedyrer

Smerte i ytterkanten av foten

Ytterkanten av foten, det femte mellomfotsbenet, er ofte utsatt for brudd. Symptomer som smerte, hevelse og blåmerker langs ytterkanten av foten kan oppstå etter en skade. Hvis du har mistanke om at du har brukket et ben, bør du oppsøke lege og få gjennomført en røntgenundersøkelse.

Såre føtter 

Såre føtter er veldig vanlig. Såre føtter kan gjøre aktiviteter som å stå, gå, løpe, danse eller arbeide vanskelig. Såre føtter kan ha en rekke årsaker. Noen årsaker er opplagte og kan løses enkelt, mens andre er mer sammensatte og krever en mer kompleks behandling. Såre føtter kan være et symptom på et underliggende problem eller tilstand.

Føttene kan bli såre når de brukes mye eller på grunn av tilstander som plantar fasciitis eller ilker. Sårheten kan oppstå i fotbuen, i tåballene eller i hælen. Andre symptomer kan også være til stede, avhengig av hva sårheten skyldes.

De vanligste årsakene til sårhet på hælen er plantar fasciitis, hælspore, træler og tørre, sprukne hæler. I fotbuen: plattfot, pes planus eller nedsunken fotbue, plantar vorter, metatarsalgi, pes cavus og overpronasjon. Tåsmerter skyldes som regel en brukket tå, ilker, hallux rigidus, torvtå eller hallux limitus. Smerte i tåballene: metatarsalgi og Mortons nevrom. Det kan være enkle grunner til at føttene er såre. Overanstrengelse, feil fottøy eller fottøy som ikke passer, nye sko, høy alder, overvekt, svangerskap, muskelstrekk, traumer i foten, sportsskade, forstrukket leddbånd og plattfot er de vanligste årsakene.

Noen symptomer bør du imidlertid være oppmerksom på. Slike symptomer er blant annet rødhet, ømhet ved berøring, betennelsessymptomer, verk, dump smerte og smerte i andre deler av kroppen som ankler, knær, hofter eller rygg. Vedvarende problemer med å gå eller bruke sko er også symptomer som gir grunn til å oppsøke lege.

Dette avsnittet omhandler de vanligste årsakene til såre føtter og er ikke på noen måte utfyllende. Det er mange grunner til såre føtter, derfor er det viktig at du oppsøker lege eller fotterapeut for å få riktig diagnose hvis du opplever at problemet er kronisk. Ved å finne den underliggende årsaken kan du minimere eller bli kvitt sårheten i føttene. Såre føtter kan være knyttet til samtlige av de 26 benene, 33 leddene og over 100 musklene, leddbåndene og senene i foten.

Mer alvorlige årsaker til såre føtter kan være fraktur, brudd i foten, forstuet ankel, leddbetennelse, forstrukket ankel, ilker, plantar vorter, bensvulst, Köhlers sykdom, fotsopp, senebetennelse, achillestendinose, diabetesfot, tette arterier, fotsår, metatarsalgi, urinsyregikt, fotsykdom, misdannelse, plantar fasciitis, Mortons nevrom, inneklemt nerve, diabetes og Tarsal tunnel syndrom.

I de fleste tilfeller kan såre føtter lindres med litt kjærlig omtanke når du ikke er på farten. Den vanligste årsaken til såre føtter er overanstrengelse. Hvis du er nødt til å stå og gå mye, kan du ha nytte av sko som gir ekstra støtte, stabiliserer foten og ankelen og gir beskyttelse. Få eksperthjelp når du skal kjøpe sko.

 

I de fleste tilfeller kan enkle behandlinger, basert på graden av og årsaken til sårheten, kjøpes reseptfritt. Her er en liste over de mest vanlige behandlingsalternativene for såre føtter:

 • RICE-metoden (ro, is, kompresjon og elevasjon)
 • Reseptfrie smertestillende midler
 • Massasje
 • Tøyningsøvelser (plantar fasciitis)
 • Vannbasert trening som svømming
 • Vekttap
 • Varmt fotbad

 

Behandlingsalternativer for såre føtter kan også brukes forebyggende. Tøyningsøvelser før du legger deg om kvelden og står opp om morgenen, samt før og etter all trening, kan forebygge såre føtter ved å la musklene varme opp før du starter dagen eller trener.

Hvis du har lagt på deg av andre grunner enn svangerskap, kan du også forebygge såre føtter og andre symptomer ved å gå ned i vekt på en sunn måte.