Hovne føtter

Har du opplevd å kikke ned på anklene og føttene dine og oppdage at de har hovnet opp til det ugjenkjennelige? Det kan skje etter en lang dag på bena, på reisefot eller etter et kirurgisk inngrep. Hovne føtter er vanlig og normalt ikke noe å engste seg over, særlig hvis du har stått eller gått mye. Hos gravide er det nesten uunngåelig.

Hovne ankler og føtter er ubehagelig og kan iblant hindre deg i å bevege deg fritt. Når hevelsen skyldes hverdagslige ting, er det heldigvis mange måter å lindre den på – og iblant kan den også forebygges. Hevelse oppstår når det hoper seg opp væske i leggene, anklene og føttene. Det skjer som regel på begge sider av kroppen og er en ufarlig tilstand.

Hovne føtter i svangerskapet

Noe hevelse i anklene og føttene er normalt i svangerskapet. Hos gravide er det nesten uunngåelig. Plutselig eller voldsom hevelse kan imidlertid være symptomer på svangerskapsforgiftning, en alvorlig tilstand hvor høyt blodtrykk og protein i urinen utvikler seg etter 20. svangerskapsuke. Hvis du opplever kraftig hevelse eller hevelse i kombinasjon med andre symptomer som magesmerter, hodepine, sjelden vannlating, kvalme og oppkast eller synsforstyrrelser, må du kontakte lege umiddelbart.

En skade i foten eller ankelen kan forårsake hevelse. Det vanligste er å forstue ankelen, noe som kan skje når du skader foten eller tråkker over og leddbåndet som holder ankelen på plass, strekkes utover det normale. For å redusere hevelsen ved en fot- eller ankelskade bør du hvile, unngå å trå på den skadde ankelen eller foten, legge på is, legge kompresjonsbandasje på foten eller ankelen og plassere foten høyt på en skammel eller pute. 

Hvis hevelsen i foten eller ankelen ikke forsvinner eller ledsages av andre symptomer, kan det tyde på et alvorlig helseproblem. Er hevelsen og smerten alvorlig eller ikke kan lindres med hjemmebehandling, bør du oppsøke lege. Har du mistanke om at hevelsen har sammenheng med et legemiddel du tar, må du rådføre deg med lege. Selv om fordelene med legemiddelet til en viss grad veier opp for hevelsen, kan kraftig hevelse gjøre det nødvendig å endre legemiddel eller dosering.