Hopp til innholdet

Flassende føtter

Flassende hud er en tilstand der topplaget av huden din er skadet og tapt – med andre ord, den flasser av. Selv om dette kan skje hvor som helst på kroppen, er hud som flasser av på føttene spesielt vanlig. Det er et utvalg av årsaker for hvorfor hud kan flasse av på føtter, de fleste av den kan behandles enkelt.

Denne artikkelen dekker noen av de hyppigeste årsakene for flassende hud på tær og føtter, samt symptomer å holde utkikk etter og behandlingsalternativer. Den diskuterer også husholdningsmidler for flassende hud på føttene, pluss topp-tips for å forhindre problemet og opprettholde myke føtter.

Symptomer på flassende føtter

Det er mange forskjellige symptomer du kan oppleve hvis du har hud som flasser av på føttene dine. De vil variere i henhold til den spesifikke årsaken til de flassende føttene dine og også alvorlighetsgraden på tilstanden. Du kan for eksempel lide av:

 • Skorper på føttene
 • Grov hud
 • Kløe
 • Misfarging (slik som rødhet, hard, gul hud på føtter eller hvite, grove flekker på huden)
 • Smertefull eller sår hard hud på foten
 • Sprukket hud
 • Tørr hud
 • Hard hud

Det kan være at problemet bare påvirker et lite området, for eksempel å bare ha én skjellaktig tå, eller det kan være mer utspredt og forårsake tørr, skjellaktig hud på beina.

An older woman massages her feet to relieve the pain caused by arthritis.

Årsaker til at hud flasser av på føtter

Huden på føttene våre går gjennom mye hver dag, når vi står, går og løper rundt. Skoene og sokkene våre kan gni mot huden, og vi tar ofte ikke så godt vare på føttene våre som vi burde. Som sådan er det ikke uvanlig å lide av flassete hud på føttene. I tillegg til denne generelle slitasjen er det flere mer spesifikke mulige årsaker til at hud flasser av på føtter. Disse inkluderer følgende:

Tørr hud

Tørr, grov hud er en vanlig fotplage og kan være resultatet av alt fra at du ikke smører fuktighetskrem på føttene dine til å bruke sko som passer dårlig, dehydrering og kalde eller tørre værforhold. Hvis det ikke blir behandlet kan føttene dine bli så tørre at huden sprekker og flasser av. Irritasjon av området, for eksempel ved å fortsette å bruke sko som gnir, kan også forårsake at tørre, skjellaktige føtter flasser av.

Eksem

Eksem er en betennelsessykdom i huden som kan resultere i utslett hvor som helst på kroppen, inkludert føttene. Den resulterer vanligvis i rød og kløende hud, men kan også forårsake grove, tørre flekker på hud og flassing. Derfor, hvis du lider av eksem, kan du oppleve hud som flasser av mellom tærne eller hud som flasser av på under føttene dine. Tilstanden kan vanligvis behandles med legemidler.

Psoriasis

Psoriasis er en kronisk tilstand som forårsaker en overvekst av hudceller. Dette kan vise seg som skjellaktig hud på føttene og andre steder på kroppen, som ser rød og sølvaktig ut. Disse flekkene kan noen ganger sprekke og blø, og også resultere i tørr, flassende hud på føttene. Sykdommen kan vanligvis behandles med legemidler.

Liktorner og træler

Træler er deler med hard hud som har blitt tykkere som et resultat av friksjon eller press, for eksempel på grunn av at skoene dine gnir mot føttene dine. Samtidig er myke, frø- og harde liktorner træler laget av død hud. Det er mulig for begge typer å sprekke eller flasse, så flassende træler og liktorner kan være årsaken til at du har tørr, flassende hud på føttene hvis du har lagt merke til en træl utenfor stortåen eller et annet sted. Træler kan formes overalt på kroppen og er, faktisk, også en vanlig årsak til hard hud på hender og på fingerledd.

Blemmer

En blemme er en liten lomme med væske som oppstår som et resultat av at noe gnir mot huden. Hvis de sprekker som et resultat av ytterligere friksjon, kan dette være en grunn til at hud flasser av på føttene. Selv om de generelt er harmløse, kan det å få en blemme til å sprekke være smertefullt og resultere i blødning. Det øker også risikoen for infeksjon. Blemmer kan oppstå hvor som helst på foten, og resultere i at fotsåler, hæler eller tær flasser av. Den beste behandlingsmåten er å ikke klemme blemmen din, men heller dekke den til med et spesielt blemmeplaster og la den forsvinne av seg selv.

Fotsopp

Fotsopp er en smittsom infeksjon som kan resultere i flassete hud med sopp på huden. Den kan påvirke én fot eller begge og forårsaker symptomer så som flassete hud mellom tærne, at huden under føttene flasser av, et kløende, rødt utslett, rå hud, brennende eller stikkende føtter, og tykke, smuldrende og misfargede tånegler. Å ha hard hud under tåneglen kan også være et tegn på dette og andre typer soppinfeksjoner. Slike tilstander kan normalt behandles med anti-sopplegemidler.

Solbrenthet

Hvis du tilbringer for mye tid i sola barfot, kan du lide av solbrenthet på føttene dine. Dette resulterer vanligvis i at det påvirkede området blir rødt og smertefullt. Etter noen dager kan du legge merke til at foten din flasser, noe som er kroppens måte å helbrede seg på ved å bli kvitt den skadede huden. Du kan for eksempel legge merke til at stortåen din flasser i striper eller flassende flekker på toppen av foten, avhengig av nøyaktig hvor solbrentheten er. Å bruke aftersun eller aloe vera lotion for å kjøle ned og gi fuktighet til huden kan bidra til å lindre smerte og gjøre helbredelsen raskere.

Skyttergravsfot

Også kjent som livbåtfotsyndrom, skyttergravsfot er en alvorlig medisinsk tilstand som er forårsaket av at føttene dine har vært våte for lenge. Dette kan være fra å faktisk være i vann, eller fra å ha på deg våte sokker eller sko. De innledende symptomene inkluderer blek, skjoldete hud, kribling, smerte og kløe, men hvis det ikke blir behandlet kan huden også begynne å dø og flasse av. Skyttergravsfot kan føre til alvorlige komplikasjoner, så hvis du ofte befinner deg i våte forhold og legger merke til symptomer som flassende hud på fotsålene dine eller hud som flasser av mellom tærne, er det best å kontakte legen din.

Fothelsebekymringer relatert til diabetes

Å ha diabetes setter deg i større fare for fotproblemer som et resultat av nerveskaden og reduksjonen i blodflyt som høye nivåer av blodsukker kan forårsake. Hvis du er diabetiker og legger merke til endringer eller skade på føttene dine – enten det er hard hud rundt tånegler, grov og klumpete hud, at fotsålene flasser av eller hard hud på toppen av foten – bestill en legeavtale umiddelbart. De vil kunne diagnostisere probleme og anbefale en DIY-fotpeeling eller en annen type middel for fjerning av hard hud og træler som er egnet for deg.

Livsstilsfaktorer

Det er visse livsstilsfaktorer som kan gjøre deg mer utsatt for å oppleve flassende hud på føtter. For eksempel:

 • Å bruke sko som ikke passer ordentlig kan bety at materialet gnir mot huden din. Dette kan på sin side forårsake at huden flasser av på tærne eller hard hud på føttene som sprekker og flasser av. Sko med høye, tynne hæler vil spesielt sannsynlig resultere i hard hud på hælen på grunn av det ekstra trykket.
 • Med flassende hud på hender og føtter er vitaminunderskudd et mulig problem. En mangel på E-vitamin kan resultere i tørr, flassete hud på tærne og andre deler av føttene, mens du trenger C-vitamin for å hjelpe huden din med å holde på fuktighet.
 • Å tilbringe mye tid på bena kan resultere i tørr, hard hud på føttene, som deretter er mer utsatt for sprekker og flassing.
 • Å gå rundt utendørs uten sko på kan resultere i hard hud på fotsålen, da kroppen forsøker å beskytte seg selv mot skade. Over tid kan dette deretter gå videre til flassende hud på fotsålene.

Behandling for hud som flasser av på føtter

Den beste måten å stoppe hendene og føttene dine fra å flasse av vil avhenge av den spesifikke årsaken til tilstanden din. Hvis du har smertefull hard hud på foten eller andre symptomer som er alvorlige, er det best å spørre helsepersonell om fjerning av hard hud på fotballen eller alternativer for behandling av hard hud mellom tærne. Dette er spesielt viktig hvis du har en underliggende helsetilstand så som diabetes, fordi husholdningsmidler kanskje ikke vil være egnet for deg.

Noen av de medisinske behandlingene for flassing av hud under føttene som en lege eller fotpleier kan anbefale inkluderer:

 • Å bruke en Exfoliating Sock, så som Footner, for å få vekk uønsket hud
 • Anti-sopplegemidler for fotsopp og lignende tilstander
 • Smertestillende for å takle smertefull hard hud på føttene mens du tar deg av den underliggende årsaken
 • Antibiotika hvis du har en infisert blemme eller en lignende tilstand
 • Topiske kremer og lotions for tilstander som eksem
 • Fjerning av liktorn eller træl på stortå hvis de ikke forsvinner med husholdningsmidler
 • Hvis du har smertefull hard hud på bunnen av foten eller hard hud på hæler som forårsaker smerte og det ikke blir bedre med husholdningsmilder, kan du få reseptbelagte legemidler for å gjøre huden mykere eller få en profesjonell til å utføre kirurgisk fjerning av hard hud på foten

Midler mot hud som flasser av på føtter

Det er flere metoder du kan forsøke for å fjerne hard hud på føttene dine hjemme eller takle tørre, flassende føtter selv. Noen av de mest effektive er:

 • Bruke Footner Exfoliating Socks for glattere føtter og for å bli kvitt grov, klumpete hud
 • Senke føttene dine i varmt vann og bruke en pimpestein eller lignende profesjonelt middel for fjerning av hard hud for å skånsomt bli kvitt træler, redusere hard hud på fotballen eller fjerne hard hud fra hæler
 • Å prøve Epsom-fotskrubber og fotbad for å bidra til å fjerne død hud fra føtter naturlig
 • Smøre føttene dine med fuktighetskrem daglig for å hydrere og mykgjøre smertefull hard hud på fotballen og andre steder. Å bruke sokker etter å ha påført kremen kan bidra til å holde produktet på plass og takle den harde huden på foten mer effektivt
 • Å bruke en kjemisk fotpeeling eller fotpeeling med syre
 • Dekke til blemmer med spesielle polstrede plastre
 • Å unngå å bruke sko som forverrer problemet, for eksempel ved å gni mot hard hud på stortåen
 • Å holde føttene dine rene og tørre, og være forsiktig, men grundig, når du vasker dem

Det er ikke nødvendigvis én beste måte å fjerne hard hud fra føtter for alle, så forsøk et par forskjellige metoder for fjerning av hard hud og se hvilken som fungerer best for din spesifikke tilstand. Med det i tankene, som en generell regel, er det bedre å velge den beste fotpeelingen heller enn en billig Poundland-fotpeeling hvis du ønsker topp resultater!

Forebygging av hud som flasser av på føtter

Ideelt sett, hvis du ønsker å unngå å ha flassende hud på føttene dine i det hele tatt, er det en fornuftig idé å praktisere god fotpleie til enhver tid – ikke bare når du legger merke til hud som flasser av mellom tærne eller hard hud under foten.

Prøv de følgende topp-tipsene:

 • Bruk alltid sko som passer deg riktig og som er komfortable og støttende
 • Vask føttene dine grundig og bruk en fuktighetskrem på dem hver dag
 • Bruk Footner Exfoliating Socks eller andre foteksfolieringsprodukter for å sikre at du alltid har glatte føtter
 • Så snart du legger merke til litt hard hud på tåen eller hard hud under foten din, utfør en fotpeeling mot hard hud eller bruk et pedikyrverktøy for fjerning av hard hud – før det blir et større problem eller du har flassende hud på føtter
 • Ikke gå utendørs barfot for mye, da dette kan skade huden og resultere i tykk, hard hud under tåen og på fotsålen

Vanlige spørsmål om flassende føtter

Hvorfor flasser det under føttene mine?

Det er mange forskjellige årsaker til hvorfor undersiden avføttene dine kan flasse av tykk hud, inkludert tørr hud, hudtilstander som fotsopp, hard hud på siden av stortåen som utvikles til en træl, underliggende helsetilstander som diabetes og selv problemer med skoene du bruker.

Hvordan blir jeg kvitt flassende hud på føttene mine?

Den beste måten å behandle flassende hud på føtter vil avhenge av den spesifikke årsaken. Du kan for eksempel forsøke å bli kvitt død hud på føttene dine ved å bruke Footner Exfoliating Socks, bruke fuktighetskrem daglig som en fotbehandling for hard hud og sikre at du bruker polstrede sko som passer deg godt. Hvis du har en underliggende helsetilstand som eksem eller fotsopp, bør du ta legemidler for å behandle disse og dette vil bidra til å forbedre de tørre, skjellaktige føttene dine.

Hvordan blir jeg kvitt hard hud på føttene mine?

Den beste måten å bli kvitt hard hud på føttene er å bruke foteksfolierende produkter så som Footner Exfoliating Socks eller å senke føttene dine i varmt vann og deretter bruke en fotfil for å forsiktig fjerne hard hud og træler. Du kan også forsøke å se etter et sted for pedikyr i nærheten for å få fjernet hard hud og skjemme deg selv litt bort samtidig! Selvfølgelig er det aller beste for hard hud på føttene dine å ikke få det i første gang, så ta vare på føttene dine ved å praktisere god fothygiene og ikke gå rundt barfot utendørs.

Når bør jeg gå til en lege for hud som flasser av på føttene?

For det første, med flassing under føttene er diabetes en hovedbekymring, så du bør absolutt gå til en lege hvis du har diabetes og har problemer med føttene dine. For det andre, hvis den harde huden på føttene dine gjør vondt, eller du har andre alvorlige symptomer, da er det best å søke medisinsk behandling. Disse inkluderer feber, hevelse eller manglende evne til å utføre daglige oppgaver. På samme måte, hvis den harde huden på føttene dine stadig kommer tilbake eller husholdningsmidler for å fjerne død hud på føttene ikke forbedrer den flassende huden din, bør du gjøre en avtale.