Hopp til innholdet

Liktorner og træler

Liktorner og træler er tykke og/eller hardere lag med hud som ofte utvikler seg på føttene. Selv om de generelt ikke er alvorlige, kan liktorner og træler være smertefulle og stygge. De har en tendens til å oppstå som en beskyttende respons på friksjon og trykk, for eksempel på grunn av å bruke sko som ikke passer deg riktig.

I de fleste tilfellene kan liktorner på tær og føtter behandles hjemme, ved å bruke metoder som en fjerner for død fothud. I mer alvorlige tilfeller kan du imidlertid trenge medisinering eller behandling for å fjerne træler av en fotspesialist, hvis de blir infisert.

Denne artikkelen dekker noen av de vanligste årsakene til liktorner og træler, samt symptomene å holde utkikk etter. Den diskuterer også effektive metoder for behandling hjemme og typer av liktornfjernere.

Hva er forskjellen på en liktorn og en fottræle?

Hvis du lurer på hva som er træler og hva som er liktorner, er du ikke den eneste. Mange bruker begrepene om hverandre; men det er forskjeller mellom de to.

Træler

En træl er en fortykket del av det ytre laget av huden din, som formes som et resultat av trykk, friksjon eller irritasjon. Selv om det er vanligst å få dem på føttene dine, en træl på stortåen eller træler på fotballen, kan de faktisk dukke opp hvor som helst på kroppen. Som et eksempel er det å ha en træl på fingeren eller hånden vanlig hos personer som spiller musikkinstrumenter. Én vanlig type træl er fotsåletræl, som former seg på fotsålen.

Liktorner

En liktorn er en spesifikk type træl som er laget av død hud. Det er vanlig å ha liktorner på føttene, men det er også mulig å få liktorner på fingrene. Liktorner kan kategoriseres i tre hovedtyper:

 • Harde liktorner – disse er vanligvis små og utvikler seg i områder med fast, hard hud, på beinete områder på foten og på steder der du har en træl
 • Myke liktorner – disse har vanligvis en tynnere overflate og en mer gummiaktig tekstur, kan ha hvitaktig farge, og utvikler seg ofte som en liktorn mellom tærne
 • Frø-liktorner – disse utvikler seg ofte i klynger på fotsålen

Symptomer på liktorner og træler

Liktorner og træler kan komme med forskjellige symptomer, avhengig av typen og alvorlighetsgraden. Disse inkluderer:

 • En hardere klump på huden
 • En tykk og ru flekk med hud
 • En følelse av smerte eller ømhet under huden
 • Tørr, voksaktig eller flassete hud
 • Hud som blir gul eller hvit
 • Smerte når det legges trykk på området

I mer alvorlige tilfeller kan liktorner og træler bli irriterte eller infiserte. Dette kan resultere i symptomer som rødhet, en følelse av varme i området, alvorlig smerte, og væske som lekker fra liktornen eller trælen.

Corns and Calluses

Årsaker til liktorner og træler

Træler og liktorner på føtter har en tendens til å utvikle seg som et resultat av trykk, friksjon eller irritasjon på huden i det området. Dette kan forekomme av flere forskjellige grunner – noen av de vanligste er oppført nedenfor.

Å bruke sko som ikke passer godt

Dette er den vanligste årsaken til at folk utvikler liktorner og træler. Hvis skoene dine er for stramme eller for løse kan de gni mot foten din og få huden til å bli tykkere som en beskyttelse. Smale sko forårsaker ofte en liktorn på en lilletå eller på stortåen, og høye hæler har også en tendens til å presse sammen foten og øke risikoen for træler og liktorner på føttene. Selv om skoene dine passer godt, hvis det er en søm som er plassert dårlig, kan denne gni mot foten din og forårsake liktorner på huden.

Å ikke bruke sokker

Å bruke sko uten sokker øker sjansene dine for at skoene dine gnir mot huden din og at du utvikler liktorner og træler. Å bruke sokker som ikke passer deg riktig kan også forårsake friksjon. Hvis du ofte går utendørs barfot, har dette en tendens til å result i tykk hud på føttene, da kroppen forsøker å beskytte seg selv mot skade. Over tid kan dette utvikle seg til en træle på fotballen eller liktorner på føttene.

Risikofaktorer

I tillegg til disse direkte årsakene er det visse risikofaktorer som kan øke sjansene dine for å utvikle liktorner og træler. Disse inkluderer for eksempel å ha andre fotrelaterte tilstander så som liktær, hammertå og bensporer, å ha flate føtter, at du går mye og å ha diabetes.

Behandlinger for og midler mot liktorner og træler

I de aller fleste tilfeller er ikke træler og liktorner på føttene alvorlig, og kan enkelt behandles hjemme. Dette er gjelder spesielt for små træler og liktorner på føtter i et tidlig stadie.

Det er viktig å merke seg at hvis du har diabetes eller en annen underliggende medisinsk tilstand, bør du rådføre deg med legen din før du forsøker å behandle liktorner og træler selv.

Husholdningsmidler for træler og liktorner på tær og føtter

Det finnes flere enkle metoder du kan bruke for å behandle liktorner hjemme. Disse inkluderer:

 • Bruke Footner Exfoliating Socks som en fot- og trælepeeling for å redusere hard hud og fjerne død hud før den kan utvikle seg til liktorner og træler
 • Bruke en fotsander eller hælskraper for å regelmessig fjerne hard hud før træler og liktorner på føttene formes
 • Senke træler og liktorner på tær og resten av føttene dine i varmt vann for å gjøre den harde huden mykere
 • Smøre føttene dine med fuktighetskm regelmessig for å holde huden myk
 • Bruke sokker med polstring og sko som passer godt for å fohindre ytterligere friksjon og irritasjon av huden
 • Hold føttene dine rene og tørre
 • Bruke reseptfrie liktornputer for å fjerne liktorner på føttene
 • Bruke spesielle innleggsåler og hælputer i skoene dine
 • Ta smertestillende hvis liktornene og trælene dine gjør vondt

Du kan normalt forvente å se en merkbar forbedring innen en uke eller to.

Medisinsk fjerning av liktorner og træler

I situasjoner der liktornene og trælene dine er mer alvorlige og ikke forsvinner med husholdningsmidlene ovenfor, må du kanskje se på medisinsk fjerning av liktorner og fjerning av ekstreme træler. Dette kan gjøres av en lege eller en fotspesialist som en fotpleier. Mulige metoder inkluderer:

 • Å skjære bort trælene og liktornene på føttene
 • Å trimme liktorner og træler
 • Å påføre en spesiell lapp med syre for å gjøre den fortykkede huden fra liktorner og træler mykere
 • I sjeldne tilfeller kan det være nødvendig med kirurgi (for eksempel hvis friksjonen er forårsaket av et problem med beinjustering)

Du bør aldri forsøke deg på å fjerne træler eller skjære bort liktorner selv, da dette kan føre til komplikasjoner som infeksjon.

Når bør du gå til lege for liktorner og træler?

Normalt trenger du ikke gå til legen for denne typen tilstand, enten det er en liktorn på en lilletå eller fotsåletræler. Hvis noe av det følgende imidlertid er tilfelle, bør du gjøre en avtale:

 • Du lider av diabetes
 • Du har problemer med sirkulasjonen
 • Du lider av en hjertesykdom
 • Liktornene og trælene dine blør eller lekker puss eller annen utsondring
 • Det ikke har vært noen forbedring i liktornene og trælene dine etter å ha prøvd husholdningsmidler i tre uker, eller tilstanden din blir verre
 • Smerte fra trælene eller liktornene på tærne dine er alvorlig og hindrer deg i å utføre daglige aktiviteter

Legen vil kunne diagnostisere hvorvidt du definitivt har liktorner og træler og foreskrive den passende behandlingen. Hvis du for eksempel har en infeksjon, kan du trenge antibiotika.

Forhindre liktorner og træler

Det er mange effektive trinn du kan ta for å forhindre at liktorner og træler utvikler seg i første omgang. Disse inkluderer:

 • Bruke sko som passer deg godt og ikke gnir mot føttene dine. Å få føttene dine målt profesjonelt kan hjelpe med dette. Du bør kunne vrikke på tærne dine når du bruker skoene dine.
 • Prøve å ikke bruke høye hæler eller spisse sko for ofte, spesielt når du må gå mye
 • Alltid bruke sokker i skoene dine og velge par som passer godt og ikke gnis mot huden din
 • Bruke Footner Exfoliating Socks, en hælskraper og/eller en fotsander regelmessig for å fjerne hard og død hud på føttene
 • Smøre huden din med fuktighetskrem regelmessig for å holde den myk
 • Ikke gå barfot utendørs, da dette kan føre til tykk hud på føttene
 • Skifte ut skoene dine før de blir for utslitte, da de ikke vil gi føttene dine like mye beskyttelse

Vanlige spørsmål om liktorner og træler

Hva er årsaken til liktorner på føttene?

Den vanligste årsaken til at folk utvikler liktorner og træler er fra å bruke sko som ikke passer ordentlig. Høye hæler og smale sko vil mer sannsynlig forårsake træler og liktorner på tær og føtter. Friksjonen fra skoen som gnir mot foten din resulterer i at huden blir tykkere og hardere, noe som over tid kan utvikle seg til liktorner og træler.

Hvordan blir du kvitt liktorner på føttene?

Den mest effektive måten å bli kvitt liktorner og træler på er å først fjerne årsaken til friksjonen og trykket ved å bruke polstrede sko som passer deg riktig. Deretter vil du fokusere på å mykgjøre og fjerne den døde og harde huden. Dette kan gjøres ved å bruke Footner Exfoliating Socks og bruke verktøy for fjerning av træler som en hælskraper og/eller fotsander.

Kan du trekke en liktorn ut av foten din?

Nei, du bør aldri forsøke å skjære av eller trekke en liktorn eller træl ut fra foten din. Hvis husholdningsmidler ikke fungerer for deg, bør du gå til legen din eller til en fotpleier som kan bruke en liktornfjerner eller utføre trygg fjerning av træler. Hvis du er diabetiker, har dårlig sirkulasjon, har alvorlig smerte eller tror at liktornene og trælene dine er infisert, bestill en avtale umiddelbart og prøv ikke å takle problemet ved hjelp av husholdningsmidler.

Forsvinner liktorner av seg selv?

Så lenge årsaken til friksjonen eller trykket på foten din blir fjernet – hvis du for eksempel skifter ut skoene dine – kan liktorner og træler forsvinne av seg selv over tid. Hvis du imidlertid vil få ting til å gå raskere, kan du bruke metoder som å senke føttene dine i varmt vann og forsiktig fjerne den harde og døde huden med Footner Exfoliating Socks og andre produkter for fjerning av liktorner og træler.

Hvorfor gjør liktorner så vondt?

Liktorner gjør vondt på grunn av irritasjonen på huden, nervene og vevet som kontinuerlig blir gnidd på når du bruker sko, noe som legger press på området.

Hvorfor blir liktorner hvite?

Liktorner blir hvite etter å a blitt behandlet med salicylsyre, som kommer i dråpe-, pute- og plasterform. Dette vil gjøre topplagene av hud i området hivt og du vil deretter kunne trimme eller trekke av det døde vevet, noe som gjør liktornen flatere og vil mindre sannsynlig gjøre vondt.